Zeptejte se na cokoliv

Izolace oken

Zdeněk Hlavička | 4. 2 2020 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, máme novostavbu, letos to bude 4 rok co bydlíme v domě. Nechali jsme si udělat okna a v té době jsem nevěděl že se tam vůbec nějaké izolační pásky dávají. Každý rok pociťujeme že chlad v některých oknech je cítit víc a víc. Zapůjčil jsem si termokameru a nestačil jsem se divit, chlad kolem rámu a hlavně pod profilem u parapetu je největší tepelný most xx stupňů. Když jsem volal mému projektantovy a viděl fotky s termokamery tak se chudák zděsil. Navrhl mi abych obnažil špalety z obou stran a popřípadě dopěnoval mezery, dolepil pásky a zapravil. V interiéru nám to tak nevadí tam to člověk opraví ale máme 2 roky novou fasádu a tam začíná být problém a dokonce jsem se dočetl že by mělo jít okno ven protože pásky se lepí na vnitřní rám okna. Také jsem zjistil že nemáme zateplený venkovní parapet. Mohl bych Vás poprosit o nějaké řešení bez demontáže oken nebo bude lepší demontáž provést, nalepit pásku TP651 illmod Trio FBA aby dokonale utěsnila spáru, tím bych nemusel sekat do venkovní fasády ale jen vytáhnout a za těsnit venkovní parapet? Děkuji za rady a pomoc vyřešení téhle situace.

Odpověď:

Dobrý den, doporučil bych vám nechat si udělat analýzu, kde má celá obálka domu největší slabiny. Následně projekt, který navrhne možná řešení. Zkuste pro tyto účely oslovit nějakou z firem, které provádí fyzikální analýzy staveb, například AWAL apod. 

Pokud bude problém opravdu jen okolo oken, doporučuji jako první krok odstranění omítek na vnitřních špaletách a důkladnou kontrolu PUR pěny, její doplnění a následně aplikaci vnitřní okenní fólie. Toto opatření je zpravidla méně náročné, než demontáž oken anebo úpravy venkovní fasády a špalet.

Přeji pěkné úterý.

TOPlist