Zeptejte se na cokoliv

Utěsnění připojovací spáry

Honza | 20. 2 2013 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, řeším utěsnění připojovací spáry mezi rámem okna a zdivem, dodavatel oken mě dává na výběr buď utěsnění pomocí těsnících folií (exterier+interier) nebo použití spec. pěny Flexi ral pěna - výrobce Wurth. Můžete mě prosím sdělit, je-li tato pěna schopna zabezpečit připojovací spáru tak , jako systém těsnících folií? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

věc se má takto. Požadavky na připojovací spáry vyplývající z normy ČSN 73 05 40 – 2 a TNI 74 60 77: 

a) Nulové zatékání do izolantu připojovací spárou 

b) Téměřnulová průvzdušnost připojovací spáry 

c) Trvalé tepelněizolační parametry připojovací spáry 

d) Omezení kondenzace vodní páry ve spáře 

e) Umožnění dilatace a kotvení otvorové výplně

f) Vícestupňový uzávěr spáry 

g) Trvalá funkce a utěsnění spáry 

 

 „Univerzální“ polyuretanové pěny proklamované jako „celkové a dostatečné“  řešení nesplňují výše uvedené podmínky v bodech a, b, c, d, f a g. 

 

a. Běžné polyuretanové pěny mají převážněotevřenou strukturu buněk s tendencí jejich uzavření a vytvoření slupky na povrchu. Nicméněpo poškození slupky nebo jejím oříznutí se jedná o materiál s převážně otevřenou strukturou. V takovém případě se nejedná o trvale vodotěsný materiál. Zamačkávání pěny zpět do spáry ničí její vnitřní strukturu a poškozuje vytvořenou povrchovou slupku. 

 

b.  Velký vliv na dosažení vodotěsnosti i vzduchotěsnosti má zejména připravenost stavebního otvoru a disciplína  řemeslníků. I v případech, kdy proběhne vše v ideálních podmínkách, je velmi složité utěsnění styku pouhé polyuretanové pěny a nosných  či distančních podložek po obvodu rámu otvorové výplně. Hrozí tedy průnik vody do spáry takovými místy a napojeními. 

 

c.  Díky vlastnosti popsané výše v bodě„a“, tedy že polyuretanové pěna má převážněotevřenou strukturu buněk, lze konstatovat, že v případěstojící vody v parapetní části, je voda transportována do struktury polyuretanové pěny. Tím se výrazně zhoršují její tepelněizolační parametry.  V zimním období tak bude docházet k snížení vnitřních povrchových teplot na ostění i rámu a posunutí roviny rosného bodu směrem do interiéru. To může mít za následek tvorbu plísní v izolantu a jeho rychlou degradaci. 

 

d.  Díky použití polyuretanové pěny jako jediného komponentu není možné dostáhnout rozdílné těsnosti a odchází tak k nekontrolovatelnému difúznímu proudění vlhkosti do spáry. Při použití „nátěru“ polyuretanové pěny na vnitřní straně tmelem, je minimálně diskutabilní a rozporuplná trvanlivost a funkčnost takového řešení. Aby tmelový uzávěr mohl plnit bezvadně spoji funkci vzduchotěsné a parobrzdicí membrány, je potřeba splnit následující.  100% přilnavost na okno a ostění, adheze pouze na dvě strany (ostění a rám okna), dostatečná tloušťka tmelu. Pod tmelem by tedy měl být PE provazec  či páska a tloušťka tmelu by měla být cca 10 mm při pohledové šířce spáry cca 20 mm. Běžné jsou však i připojovací spáry 35 – 40 mm. 

 

f.  Při použití polyuretanové pěny jako jediného těsnicího komponentu je splnění tohoto požadavku daného TNI 74 60 77 nereálné. Vícestupňový uzávěr v případě použití tmelového zátěru polyuretanové pěny je  řešením v praxi těžko kvalitně proveditelným viz Bod „d“. Navíc u tmelového uzávěru je nutno počítat s potřebným časem na jeho ochranu před mechanickým poškozením alespoň do doby částečného vytvrzení (cca 24 hodin nebo déle). V případě hliníkovým nebo PVC oken je boční strana rámu vybavena profilací (povrch je velmi  členitý), tedy zcela nevhodný pro aplikaci jakýchkoliv tmelů. Naopak u ostění bude u celé řady podkladů (staré omítky, zdivo, plynosilikát, drážky P+D u keramických tvarovek atd.) nezbytná jejich kvalitní příprava, sanace a impregnace.

 

Přeji pěkný den.

TOPlist