Zeptejte se na cokoliv

chlad kolem oken

Račáková Věra | 3. 2 2012 | PVC

Loni v létě jsme nechali na celém domě vyměnit stará kastlová okna za plastová. Bohuže, se zimou přišly problémy v podobě stálého chladu kolem oken i parapety jsou hodně studené. Okna se hodně rosí a zdi kolen oken jsou mokré. Na schodišti dokonce okno u spodu zamrzá. jsem zvědavá, co se vyřeší, dnes byl u nás technik, sepsali jsme reklamaci, uvidíme, co dál, ale moc si od toho neslibuji. Topíme dost i v noci a je tady zima, starými okny nám sice táhlo, ale určitě bylo víc teplo. Nechci vidět účet za plyn.

Odpověď:

 

Dobrý den,

pokud byl u vás technik z dodavatelské firmy, vyptejte se jej příště na to, jak máte okna osazená a utěsněná (hlavně u parapetu), nechte si přeměřit povrchovou teplotu na rámech a ostěních v těchto mrazech. Hlavně ale měřte v místnostech, kde dochází k největšímu pocení oken, teplotu a vlhkost vzduchu. 

 

Sám bydlím v bytovém domě stáří cca 70 let, kde jsou repasovaná kastlová okna. Když před pár dny uhodily mrazy -10 °C a více v noci, začalo docházet k pocení okna v ložnici. Zkoušením jsme zjistili, že je kritický pokles teploty pod cca 20,5 °C v místnosti a vlhkost vzduchu vyšší než 45%. Proto jsme nařídili termostat tak, aby v noci nedocházelo k poklesu teploty pod 20.5°C, držíme vlhkost na cca 40-45% a otevřeli jsme více ventil otopného tělesa pod oknem, aby více topilo a okno bylo omýváno teplým vzduchem. Již po jedné noci s těmito úpravami bylo vše v pořádku.

 

Záleží také zda pravidelně větráte a třeba jestli v bytě sušíte prádlo. Pokud ano, může být vlhkost v některých místnostech velmi vysoká.

 

Mějte se pěkně.

 

TOPlist