Zeptejte se na cokoliv

zasekání nových oken

Eva Supová | 28. 6 2011 | PVC

Dobrý den, slyšela jsem,že někteří lidé při výměně oken za plastové je raděj zasekávají(zvětšují stavební hloubku).Má to mít jednak efekt větší světelné plochy,ale především chtějí předejít tepelným mostům.Do jaké míry je to účinné?Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud nechcete nebo nemůžete ostění otvoru na venkovní straně kvalitně zateplit/měnit, a tím pádem překrýt a izolovat rám okna a připojovací spáru, je dobrým krokem zvětšení vnitřní světlosti/šířky otvoru, aby byl rám zakrytý původním zdivem či omítkou. Poté je vhodné mezi vzniklý ozub nalepit vodotěsnou a tepelně izolační pásku, na kterou posléze přijde přiklopit okno (příklad ZDE: http://beta.montazokna.cz/fotogalerie/vymena-oken-v-panelovem-dome; poslední foto galerie). Takto dojde k přerušení tepelného mostu mezi  venkovním materiálem ostění a rámem otvorové výplně.

 

Obecně platí, že čím více se vám podaří rámy oken při pohledu zvenčí schovat/zakrýt, tím lépe pro vás. Nicméně pokud byste chtěla přesné údaje, je potřeba nechat konkrétní detail a jeho skladu posoudit odborníkem na tepelnou techniku budov.

 

Přeji pěkné úterý. 

TOPlist